A hexasakk eredete   

WLADYSLAW GLINSKI könyve - „A hexasakk elmélete" (1974)


      A lengyel WLADYSLAW GLINSKI egyedül jutott el a hexasakk létrehozásának gondolatáig. A II. világháború egy időre félbeszakította az alkotó kutatást. W. GLINSKI csak a háború után Angliában tartózkodva tudta folytatni a találmány kidolgozását. 1951-ben az új sakkjátékot bemutatták a párizsi világkiállításon, de komolyan csak I. Boier professzor érdeklődését keltette fel, aki betette a Franciaországban 1953-ban megjelent „Nem ortodox sakkjátékok" című könyvébe W. GLINSKI hexasakk játékának leírását.

    A következő 20 év a játék tökéletesítésével, az elméleti alapok kidolgozásával és a népszerűsítés majdnem eredménytelen próbálkozásaival telt el. 1973-ban W. GLINSKI végül megkapta a szabadalmat a találmányára. U. EDMUNDS-szal együtt a londoni „Midland Bank"-hoz fordultak azzal a kéréssel, hogy támogassák alkotásának népszerűsítésében. Az üzleti világ rideg és bizalmatlan. Az új játék perspektíváinak meghatározását számítógépre bízták, és csak azután hogy az lektromos „jósda" zöld utat adott, vállalták W. GLINSKI vállalkozásának finanszírozását. A tömegtájékoztatási eszközök erőfeszítései, a széleskörű reklámkampány és a hexasakk készletek gyártásának megoldása gyors eredményt hoztak. A hexasakk ismertté vált. Hamarosan megjelent W. GLINSKI két könyve – „A hexasakk játékszabályai" (1973) és „A hexasakk elmélete" (1974). 1976-ban elindult a „Hex Press" szakfolyóirat kiadása.

    Még ebben az évben megalakult a Brit Hexasakk Szövetség és országos bajnokságot tartottak. Nagy-Britannia első bajnoka D. SPRINGGAY lett. A második bajnokságot (1977) V. RIPPON, a harmadikat (1979) S. TRIGGS nyerte.

 

 

 

összeállította: Gados László
 
      A hexasakk története      

 
Elment a kisöreg


    Szomorú hírrel tértek vissza Minszkből versenyzőink: 1990. év februárjában Londonban elhunyt Wladyslaw Glinski, a hexasakk feltalálója.

    Egymás között csak kisöregnek tituláltuk Glinskit. Ezt apró, köpcös termetével "érdemelte ki". Találmánya azonban óriássá tette őt. Igaz, a hexasakk még messze nem vívta ki magának azt a helyet, amit megérdemelne. a XXI. század sakkjaként is emlegetett sportág kezdeti lépéseit Glinski egyengette Angliában, majd szülőhazájában, Lengyelországban. Szervezőnek és agitátornak azonban nem bizonyult olyan sikeresnek, mint feltalálónak. Az utóbbi években már inkább csak hátráltatta az eddig is leginkább csak papíron létező nemzetközi szövetség munkáját.

    Nem tudta befejezni nagy álmát: az első hexasakk világbajnokság csak a zónaközi döntőkig jutott. Évek óta várta, hogy megjelenjen egy szponzor, aki pénzt áldoz a döntőre. A szponzorok nem jöttek, ő viszont elment. Nem tudta kivárni ennek a számnak a megjelenését! Pedig ezt neki is el akartam küldeni, hogy lássa: már ábrákat is tudunk közölni, s minden nehézség ellenére a hexa él és élni akar!

    Kisöreg! Amig élünk, nem felejtünk el. A legcsodálatosabbal: a játék örömével ajándékoztál meg minket! Játszál te is sokat: Boronyák Pisti már felállította a bábukat, Kollár Attila hozza az órát, Sánta Pista bácsi és Pingitzer Sanyi pedig a szabályokat magyarázzák el a Jóistennek és Szent Péternek. Jó játékot odafent!

 

 

 

 


lejegyezte: Rudolf László 

 

 


Megjelent a Hexasakk Híradó 1990.3-4. számában.    

 Az oldalt készítette: © BoSa - Utolsó módosítás:2002.02.18.