A Hexasakk szabályai


 
   A sakkjáték, így a hexasakk is két játékos párviadala. A küzdelem színteréül a sakktábla szolgál. A táblán való eligazodást a mezők speciális jelölésrendszere segíti. A hexasakk játéktere egy 91 hatszögletű mezőből álló "hatszögletű" tábla. A mezők közül 30 fehér, 30 fekete és 31 szürke. A hatszögletű táblának igen sajátos a geometriája. Az f-vonal szimmetriatengelye a táblának, az f6 mező pedig középpontja. Bár a hatszög-letű tábla nagyobb a szokásosnál, a huszár legfeljebb négy lépésben eljuthat bármelyik mezőre. A 11 függőleges oszlopot a-tól l-ig az ábécé betűivel jelölik (a j kimarad), a tábla vízszintes sorainak szerepét a mezők "V" alakú ferde "oszlopai" töltik be, amelyek (világos oldaláról nézve) 1-től 11-ig számozódnak. Az "f" oszloptól balra az a1-f1-gyel, jobbra az f1-l1-gyel párhuzamosak a sorok. A tábla bal felén lévő mezők megtalálásához az "f" oszloptól balra, a jobbfelén a jobbra elhelyezkedő számokat használjuk. Az oszlopok és sorok találkozása adja a mezők nevét pl. c6, f8, i4. A bábok lépésmódja és a játék szabályai alapvetően a hagyományos sakkhoz igazodnak, természetesen alkalmazkodva a tábla sajátosságaihoz. 

   A játékot, a hagyományos sakkhoz hasonlóan, ketten játsszák. Egyik fél vezeti a világos, a másik pedig a sötét bábukat. A világos kezdi a játékot s a játékosok felváltva teszik meg lépéseiket. A játék hatszögletű mezőkből álló sakktáblán folyik, amely 91 mezőből áll. A mezők színe váltakozva fekete, fehér és szürke.  

   A hexasakk célja megegyezik a hagyományoséval, az ellenfél királyának bemattolása. Matt akkor következik be, ha valamelyik játékos az ellenféltől kapott sakkból nem tud kilépni, illetve figura közbehúzásával, vagy ütéssel nem tudja kivédeni. Matt, vagy fel-adás esetén a győztes 1 pontot kap, a vesztes 0 pontot. Döntetlen esetén mindkét fél 1/2-1/2, patt elérésénél a pattot adó 3/4, a pattot kapó 1/4 pontot kap (a Magyar Hexasakk Szövetség ez utóbbi eredményt a hazai versenyeken 1/2-1/2 pontra módosította gyakorlati megfontolások alapján).